Halı temizliklerinde tercih edilen maddeler ve yöntemler oldukça etkili sonuçlar elde edilmesini sağlar. Bu etkili sonuçları güçlü kimyasal yapılara sahip maddelerin kullanımından kaynaklanabilir. Yetişkinler için hiçbir zarar teşkil etmeyen bu maddeler bebeklere zarar verebilir. Henüz tam olarak gelişmemiş bağışıklık sistemleri, onları dış etkenlerden zarar görmeye daha açık hale getirir. Durum böyle olunca, bebeklerin odasındaki halıların temizliği sırasında dikkat etmeniz gereken ek unsurlar vardır. Yazımızda sizlerle paylaştığımız ipuçları ve yöntemler sayesinde, bebeğiniz için güvenli bir halı temizliğini tamamlayabilirsiniz.
Temizlik Sırasında Bebeğiniz Odada Olmasın
En ufak bir halı temizliği işlemi için bile bebeklerin odadan çıkartılması gerekir. Temizlik sırasında, bebekler için hiçbir zararı olmayan maddeler kullanıyor olsanız dahi odada olmamaları önerilir. Çünkü temizlik işlemleri sırasında havalanan tozları solumaları, istenmeyen sonuçlara neden olur. Siz fark etmiyor olsanız bile az miktarda bir toz ve kir tabakası havaya karışır. Bunun bebekler tarafından solunması, üst solunum yollarının başka hastalıklara ve zararlı etkenlere açık hale gelmesine neden olabilir.
Kısacası, en güvenli temizlik süreci için oda içerisinde bebeğinizin bulunmaması gerekir. Eğer evinizde bir evcil hayvanınız varsa, onun da odadan çıkmasını sağlamanız önerilir.
Elektrik Süpürgesi ile Bebek Odası Halısı Temizliği
Elektrikli süpürge ile tozların düzenli olarak alınması, her halıda olduğu gibi, bebek odası halısında da oldukça önemlidir. Tercihen iki günde bir, bebek odalarının baştan sonra süpürülmesi önerilir. Bebek odasındaki halının fazla toz ve kir tutmasını engelleyen bu uygulama, odayı bebeklere uygun hijyen standartlarına çıkartır. Halının daha ayrıntılı temizlik zamanı geldiğinde, işinizi kolaylaştırır. Tozların, halı saçaklarının diplerine kadar işlemesini engeller. Düzenli elektrikli süpürge kullanımı ile oda içerisindeki hava kalitesini bile iyileştirebilirsiniz.
Bebek Odası Halısı Nasıl Silinir?
Bebek odası, halı üzerinde lekeler ile en çok karşılaşılan alanlardan birisidir. Bebeğin mamasının dökülmesi benzeri kazalar, oldukça sık gerçekleşir. Böyle durumlarda, bebek halısının silinmesi ve lekelerin hemen çıkartılması gerekir.
Halılardaki leke çıkartılmasında normal şartlar altında kullanılan malzemeler, bebek odası için tercih edilemez. Bu leke çıkartıcıların içerisinde güçlü kimyasallar bulunur. Bebek odasındaki halı üzerinde leke oluştuğunda, ilk olarak su ile temizleyerek çıkartmayı denemeniz önerilir. Eğer bu işe yaramazsa, suyun içerisine biraz beyaz sirke ekleyerek lekeyi tekrar çıkartmayı deneyebilirsiniz. Sirkenin temizleme gücü ile halının silinmesi, lekenin geride iz bırakmadan çıkartılmasına yardımcı olacaktır.
- Beyaz sirke ve su karışımı leke üzerine döküldükten sonra birkaç dakika bekletilin.
- Ardından yumuşak bir bez yardımıyla leke silinir.
- Leke tamamen çıkana kadar dairesel hareketlerle silinmeye devam edilir.
- Sirkenin kalan kısmının durulanması için leke çıktıktan sonra, nemli bir bezle halı tekrar silinebilir.
- Kuruması ve havalanması için açık bir alana asılabilir veya bebek odasının pencereleri açılır.
Yukarıdaki temizlik adımlarını uygulayarak bebek halısı üzerinde karşılaştığınız çoğu lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz. Burada önemli olan nokta, leke oluştuğu anda müdahale etmeye çalışmak ve halı üzerinde kurumasına izin vermemektir.
Yorum Yap