Eşyaların, duvarların, kıyafetlerin ve tuvallerin renklendirilmesi için kullanılan boyalar, büyük bir çeşitlilik göstermektedir. Boya çeşitlerine bağlı olarak kimyasal yapıları ve bunları çıkartmak için uygulanabilecek yöntemler değişiklik göstermektedir. Tüm boya çeşitlerinde deneyebileceğiniz belli başlı temizlik malzemeleri ve leke çıkarma yöntemleri de bulunmaktadır.
İstenmeyen noktalarda oluşabilen, her renkteki boyanın lekesi için kullanabileceğiniz farklı yöntemler aşağıda yer almaktadır. Bu temizlik yöntemlerini uygulamak için ihtiyaç duyacağınız malzemeler oldukça azdır. Temizlik süreçlerinin bu özellikleri, bulunduğunuz alan ve erişiminizde bulunan malzemeler ne olursa olsun, boya lekesini kolayca çıkartmanıza imkân tanır.
Kıyafetteki Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetler, boyaların en çok bulaştığı alanlardan birisidir. Yaptığınız iş ve boyayı uyguladığınız alan fark etmeksizin bu renkli kimyasal sıvının bir kısmı kıyafetlerinize bulaşabilir. En sık bulaştığı yerdeki temizliği, en kolay olanlardan birisidir. Kıyafetteki boya lekesini çıkartmak için takip edebileceğiniz adımlar şunlardır:
- Leke oluştuğunu fark ettiğiniz anda temizlik sürecine başlayın. Ne kadar çabuk müdahale ederseniz, lekenin kumaş derinlerine işlemesini o kadar engelleyebilirsiniz.
- Leke oluşmuş kıyafet yüzeyiniz temiz (tercihen beyaz) bir bez üzerine yerleştirin.
- Kıyafeti lekeli kısmı beze bakacak şekilde serin.
- Ilık su ve sıvı deterjanı karıştırın.
- Seçtiğiniz sıvı deterjanın içeriğinde herhangi bir ağartıcı bulunmadığından emin olun.
- Ilık su- sıvı deterjan karışımını, kıyafetin ters yüzeyine uygulayın.
- Boya lekesi yeni oluşmuş ve hala ıslak ise, lekeyi fazla bastırmamaya dikkat ederek dairesel hareketlerle temizleyin.
- Deterjan ve su karışımı, temiz bez yardımıyla boyanın çıkmasını sağlayacaktır.
- Leke tamamıyla yok olduktan sonra, kıyafetinizi her zaman yaptığınız şekilde çamaşır makinesinde yıkayarak olası kalıntılardan kurtulabilirsiniz.
Kurumuş Boya Lekesi Nasıl Çıkar?
Boyaların çoğu yağ temelli kimyasallardır. Bu özellikleri, özellikle kurumuş boya lekesinin çıkartılması sürecinde yağ çözücü temeli bulunan temizlik malzemelerine yönlenmesini sağlamıştır. Asit temelli temizlik malzemeleri, bu konuda oldukça başarılıdır. Kimyasal açıdan oldukça güçlü bu maddeler kullanılırken ekstra dikkatli olunması gerekmektedir. Cam, beton yüzey, duvarlar gibi yerlerdeki kurumuş boya lekesinin çıkartılmasında güçlü kimyasallar tercih edilebilir. Ancak halı, perde ve kıyafet gibi yüzeylerde güçlü kimyasallar, istenmeyen sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzeylerinden renginin akmasına veya dokunun bozulmasına yol açabilmektedir. Temizlik sürecinde istenmeyen sonuçlardan kaçınılması için seçtiğiniz malzemenin kullanacağınız yüzey ile uyum gösterdiğiniz emin olmanız önerilir.
Kurumuş boya lekeleriyle baş etmenin en ideal yolu, profesyonel destek almaktadır. Alanında uzman kişiler, lekeli yüzeyde hiçbir hasar yaratmadan temizliğini gerçekleştirebilir. Konu hakkında bilgili çalışanlar, boya lekesinin geride iz bırakmadan giderilmesini sağlar. Boya yüzünden kirlenmiş eşyanızın temizliği gerçekleşirken zamandan ve enerjiden tasarruf etmiş olursunuz. Boyanın bıraktığı izi çıkartmak için eşyanızın dokusuna zarar verme riskini de ortadan kaldırırsınız.
Yorum Yap