Her yaştan bireyin günlük hayatının bir şekilde parçası haline gelen içeceklerden birisi, çaydır. Özellikle ülkemizde sıklıkla tüketilen içeceklerden birisi olan çay, günün her saatinde içilebilmektedir. İşte, evde, dışarda, kısacası her yerde bu içeceği yanınızda bulundurabilirsiniz.
Kültürümüzün ve günlük hayatın bu kadar temel bir parçası olan içecek, farklı kazaların kapısını açmaktadır. Çay lekeleri, herkesin başına gelmiş problemlerden birisidir. Kıyafetlere, halıya, koltuğa, sandalyeye dökülebilen çaylar geride dikkat çeken izler bırakmaktadır. Çayların şekerli olması izin yanı sıra, döküldüğü yüzeyi yapışkan bir hale getirmektedir. Çay lekesiyle karşılaştığınızda nerede olursanız olun uygulayabileceğiniz farklı yöntemler bulunur. Kalıcı bir iz bırakmasını engelleyen bu yöntemleri uygulamak, oldukça kısa bir zamanınızı alacaktır.
Şekerli Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Hem şekerli hem de şekersiz çay lekesini döküldüğü yüzeyden anında silmek, yapılabilecek en iyi ilk adımdır. Eğer imkânınız varsa leke oluştuğu anda nemli, temiz bir bez veya kâğıt havlu yardımıyla bu yüzeyin silinmesi önerilir. Böylelikle dökülen çayın derinlemesine işlemesi engellenmiş olur. Anında silme gibi bir imkânınız olmadıysa da endişelenmenize gerek yoktur. Kurumuş bir leke için takip edilmesi gereken farklı adımlar olmakla birlikte, çay izinin tamamıyla geçmesi imkânsız değildir.
Çayın döküldüğü yüzey fazla narin bir kumaş değil ise, temizlik sürecinde bulaşık deterjanı kullanılabilir.
- Dökülen çayın fazlası bir bez veya peçete ile emdirilir.
- Bulaşık deterjanı sulandırılarak bir sünger veya beze sıkılır.
- Lekenin olduğu yüzey, dairesel hareketler ile silinir.
- Silme işlemi, leke çıkmaya başlanana kadar devam edilir.
- Deterjanın sulandırılması işleminde ılık su kullanılması, lekenin kolayca çıkmasına yardımcı olur.
- Kullanılan suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Fazla sıcak bir su, lekelenen yüzeyde yıpratıcı etkiler oluşturabilir.
- Leke çıktıktan sonra temiz ıslak bir bez yardımıyla deterjan kalıntıları temizlenir ve lekeli yüzey kurumaya bırakılır.
Bulaşık deterjanı ile temizleme yöntemi, fazla narin olmayan giysilerde, halılarda ve koltuklarda oldukça etkilidir. Halı veya koltuğunuzun temizlemesinde daha önce benzer bir madde kullandıysanız ve kumaş üzerinde herhangi bir zarar yaratmadığından eminseniz en ideal sonuçları elde edebilirsiniz.
Duvardaki Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Çay bardağı devrildiği anda nereye sıçrayacağının hesabını yapmak neredeyse imkansızdır. Duvar, çay lekelerinin görüldüğü ve temizlik süreci en pratik olan yüzeylerden birisidir. Sert ve düz bir zemin olduğu için leke kolaylıkla silerek çıkartılabilir. Diğer yüzeylerde olduğu gibi duvarda da ilk anda işlem yapılması önerilmektedir.
- 2 kaşık nişasta bir kapta sulandırılır.
- Nişastalı su bir sünger veya temiz bir bez yardımıyla duvardaki lekeli kısma sürülür.
- Sürme sırasında hareketlerinizi nazik tutmanız yeterlidir. Fazla yıpratıcı hareketler duvar boyasının sökülmesi ile sonuçlanabilir.
- Duvar bu karışımla silindikten sonra leke kolayca çıkacaktır.
Temizlik sonrasında nişastalı su kalıntısının temizlenmesi için temiz ıslak bir bez kullanılabilir.
Yorum Yap