Sağlıklı bir yaşam alanının korunması için düzenli aralıklarla yapılan temizlik süreçleri, anahtar niteliğindedir. Doğru temizlik malzemeleri ile yapılan kapsamlı bir temizlik, zararlı mikroorganizmaların, tozların ve kirlerin birikmesini engellemektedir. Böylelikle aynı evi paylaşan kişilerin, hastalıklardan korunmasına yardımcı olmaktadır.
Ev içerisindeki her eşya aynı sıklıkta kirlenmemektedir. Bazı yerlerin ve eşyaların temizliğinin diğerlerine oranla daha sık yapılması gerekmektedir. Bu eşyaların ve ev noktalarının hangileri olduğu bilinirse hijyenik bir ortamın korunması kolayca gerçekleştirilebilir.
Hangi Eşya Ne Sıklıkla Temizlenmeli?
Dışarı çıkarken kullanılan eşyaların temizliği, evde en sık yapılması gereken temizlik çeşitlerinden birisidir. Bu eşyalar, dış ortamın tüm kirini ve zararlı unsurlarını ev içerisine taşınmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle bazı unsurların günlük temizliğinin yapılması olabilecek en hijyenik ortamın sağlanması için önemlidir.
Sıklıkla temizliği yapılması gereken eşyalar arasında ilk sırada anahtarlar yer almaktadır. Evden dışarı çıkıldığında sürekli olarak taşınan anahtarlar, birçok yüzeye değmektedir. Anahtarları birden fazla kişinin kullanıyor olması durumunda, temizliğin gündelik olarak yapılması önerilmektedir. Anahtarların temizliği, alkol içerikli temizleyiciler ile kolaylıkla yapılabilmektedir.
Asla yanımızdan ayırmadığımız ve gün içerisinde sayısız yüzeye değen eşyalardan bir diğeri, telefonlardır. Telefonlar, düzenli temizliği yapılmadığında milyonlarca mikrobun ve kirin birikme noktası haline gelebilmektedir. Temizlik sürecinde telefona herhangi bir zarar verilmemesi için mikro-fiber bez kullanılması önerilmektedir.
Telefon ve anahtarın yanı sıra, evden çıkarken götürülen ve düzenli temizliklerinin yapılması gereken eşyalar arasında şunlar bulunmaktadır:
- Çanta
- Cüzdan
- Kartlık
- Kıyafetler ve ayakkabılar
Evde Hijyen Nasıl Sağlanır?
Ev içerisinde belirli noktalar, diğerlerine oranla daha çok kullanılmakta ve temizliklerinin daha sık yapılması gerekmektedir. Bu noktalardan birisi, kapı kollarıdır. Eller, zararlı mikroorganizmaların en sık taşındığı vücut parçalarıdır. Kapı kolları da bu durumdan etkilenmektedir. Yaşam alanını paylaştığınız kişi sayısı arttıkça kapı kollarının kirlenme miktarı da artmaktadır. Bu nedenle gündelik veya gün aşırı olarak temizliklerinin yapılması, ev içerisinde hijyenin korunması için oldukça önemli bir adım değerindedir. Kapı kolunun materyaline bağlı olarak farklı içerikleri bulunan temizleyiciler ve dezenfektanlar kullanabilirsiniz.
Banyo ve tuvaletler, nemli ortamlardır ve mikroorganizmaların üremesi için ideal koşulları sunmaktadır. Ev içerisinde en sık temizliği yapılması gereken odalar, burasıdır. Banyo ve tuvalet temizliğinde çamaşır suyu gibi güçlü içerikleri bulunan temizleyiciler kullanılabilir. Bu temizleyiciler, oldukça etkili formüllere sahiptir ve banyo yüzeylerinde kapsamlı bir temizlik gerçekleştirilebilir. Formülleri güçlü olduğundan toksin özellikleri de bulunmaktadır. Bu nedenle temizlik süreci boyunca direkt olarak koklamamak, temizlik yapılan alanı havalandırmak ve ciltle temasından kaçınmak önerilmektedir. Kullanım talimatlarına özen göstererek hijyenik bir temizlik süreci yürütebilirsiniz.
Bilgisayar klavyeleri, ilk bakışta akla gelmeyen, ancak sürekli olarak kullanılan noktalardan bir diğeridir. Kişisel bilgisayarınız da olsa, ev içerisindeki diğer bireylerin kullandığı bir bilgisayar da olsa, parçalarının düzenli temizliğinin yapılması önerilir. Klavye gibi parçalarının temizliği için telefonda olduğu gibi mikro-fiber bir bez kullanılabilir. Ekipmanlara zarar vermemek adına dikkatli bir temizlik önerilmektedir.
Evde sık kullanılan noktaların düzenli temizliğini gerçekleştirerek hijyenik bir yaşam alanına sahip olabilirsiniz. Temel eşyaların temizliğini, günlük rutininizin bir parçası haline getirebilirsiniz.
Leave A Comment