Düzenli aralıklarla koltuk yüzeylerinin silinmesi, tozların birikmesi ve kalıcı kirlerin oluşması gibi birçok sorunun önüne geçmektedir. Nemli temiz bir bez, bu temizliğin yapılması için yeterli olacaktır. Düzenli yapılan bu temizliğe rağmen koltuk üzerinde farklı lekeler oluşabilmektedir. Bu lekeler; çay veya kahve dökülmesi, kalem mürekkebinin akması, yağ damlaması gibi birçok nedenle oluşabilmektedir.
Leke hangi nedenle oluşursa oluşsun, en önemli temizlik adımlarımdan birisi, erken müdahaledir. Leke, koltuğun kumaşı içerisine derinlemesine işlemeden temizlik sürecinin başlatılması önerilir. Böylelikle sayılı dakikalar içerisinde, fazla bir çaba gerekmeden tamamlanacak bir temizlik süreci yürütülebilir.
Koltuk Lekeleri Nasıl Temizlenir?
Leke üzerine denenecek ilk yöntem, oldukça basittir. Bu yöntem için sıvı sabun, şampuan veya çamaşır deterjanı gibi içerisinde herhangi bir ağartıcı kimyasal içermeyen malzeme gereklidir. Bu malzemelerin birini, direkt olarak lekeli bölgeye uygulamak yerine bir kap içerisinde suyla karıştırmak önerilir. Yarı yarıya ılık su ve ağartıcı içermeyen temizlik malzemesi ile karıştırılmış kap karıştırılır. Karışım köpürdüğünde temiz, yumuşak ve tercihen beyaz bir bez yardımıyla lekeli alan silinir. Direkt olarak temizlik malzemesi yerine suyla karışımının köpüğünü kullanmak, lekenin çıkartılmasını kolaylaştıracaktır. Ayrıca suyun soğuk veya sıcak yerine ılık olması da bu temizlik sürecine destek sağlayacaktır.
Koltuk üzerinde oluşan çoğu leke, yukarıdaki temizlik süreci uygulanarak çıkartılabilmektedir. Hızlı bir müdahale bu kir çıkartılırken bezle yapacağınız dairesel hareketlerin hızlı ve kısa sürmesini sağlayacaktır.
Koltuğun hangi kumaş tipine sahip olduğu bundan sonra önereceğimiz temizlik yöntemlerini değiştirmektedir. Örneğin deri koltukların temizliğinde zeytinyağı kullanılabilmektedir. Kadife koltuklar, en iyi sonuçları bulaşık deterjanı ile göstermektedir. Pamuklu koltuklarda su yardımıyla seyreltilmiş sirke tercih edilebilmektedir. Bunlar gibi daha spesifik malzemeler kullanmak için koltuk yüzeyinizi belirlemek ve uygun olanı seçmek önemlidir.
Koltuk Lekeleri Neyle Çıkar?
Koltuk temizliği için kullanılan tüm bezlerin yumuşak bir dokuya sahip olması önerilir. Böylelikle lekelerin çıkartılması için gerekli işlemler uygulanırken yüzeyde herhangi bir yıpranma yaşanmaz. Lekenin oluşmasına neden olan sıvı, yumuşak bir beze daha kolay tutunacaktır. Böylelikle koltuk yüzeyinden ayrılarak beze yapışacaktır. Kullanılan temizlik malzemelerinin koltuk üzerine aktarılması için emici özelliği yüksek bir bez olması da önemlidir. Bezin beyaz olması, çıkan lekelerin kolaylıkla görülmesine ve temizliğin hangi aşamasında olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Koltuk lekelerinin çıkartılması sürecinde tercih edebileceğiniz yöntemlerden sonuncusu, profesyonel destek almaktır. Koltuk temizliği alanında uzmanlaşmış kişiler, çok farklı unsurlar nedeniyle oluşmuş lekelerin çıkarılmasını sağlayabilir. Kendi başınıza yaptığınızda zaman ve efor gerektiren bu işlemi kolayca tamamlamanıza yardımcı olurlar. Ayrıca alanında uzman bireyler, koltuğun yüzeyine zarar vermemek için hangi işlemlerin yapılması gerektiğini bilirler. Oluşan lekenin çıkartılması için yapılan işlemlerin koltuk renginin akması veya dokusunun bozulması gibi sorunlara yol açmasını engellerler.
Yorum Yap