Nemli kalan bir yerde, ıslak unutulan çamaşırlarda meydana gelen bir mantar büyümesi olan küf, herkesin karşılaşabileceği bir durumdur. Hem kumaş hem de yer yüzeylerinde oluşabilen bu organizma, geride gözle görülür bir leke bırakır. Bu yeşil- kahverengi lekenin çıkartılması için uygulanabilecek farklı temizlik süreçleri bulunur.
Kumaştan Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
Kıyafetler, perdeler, örtüler gibi birçok farklı kumaşta küfler oluşabilmektedir. Kumaşın ıslak unutulması küfün hızla yayılmasına neden olacaktır. Bu lekeyi fark ettiğiniz anda kumaş üzerine müdahale etmek oldukça önemlidir. En yakın zamanda temizlik süreci başlatılmaz ise, küfler büyüyerek lekenin yayılmasına neden olacaktır.
- Lekeli kumaşı tamamıyla daldırabileceğiniz genişlikte bir kaba ılık su doldurdun.
- Lekenin oluştuğu kumaş parçasını kaba yerleştirin.
- Bir süre ılık suda bekletin.
- Daha sonra bir bardak sütü, kumaşın küf lekesi oluşan bölümüne dökün.
- Küf lekesini ovalayarak çıkartın.
- Kumaşı bir süre daha bu kap içerisinde bekletin.
- Durulayarak kalıntıları temizleyin.
Küfün geride bırakacağı kokudan ve temizlik sürecinde kullanılan malzemelerin izlerinden kurtulmak için kirlenen kumaşı, çamaşır makinesinde yıkayın. Kıyafetiniz veya perdenizi normalde çamaşır makinesinde hangi programda, ne kadar süreyle yıkıyorsanız aynısını yapabilirsiniz.
Fayanstaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
Banyolar ve tuvaletler, yaşam alanlarının en nemli ortamlarından birisidir. Bu özellikleri nedeniyle küf lekeleriyle sıklıkla karşılaşılan bir alandır. Banyo veya tuvalet fayansında oluşan küf lekelerini çıkartmak için tercih edebileceğiniz malzemeler, kumaştaki lekelere oranla daha farklıdır. Çünkü kumaş gibi oldukça narin bir yüzeyde güçlü kimyasallar kullanılmazken fayansta temizlik için tercih edilen tüm ürünler kullanılabilmektedir. Fayansta ağartıcı içerikli deterjan kullanımı bile gerçekleştirilebilir. Renkte akma veya kumaş dokusunda bozulma gibi sorunlar, fayans üzerinde oluşmayacaktır.
Güçlü kimyasal içerikleri bulunan temizlik malzemeleri kullanırken ortamın havalandırılmasına dikkat etmek oldukça önemlidir. Uzun süreler boyunca bu kimyasalları solumak kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Temizlik yapacağınız ortamı havalandırmak, küf sorununuza da yardımcı olacaktır. Çünkü küfler temiz hava girişinin olmadığı, nemli ortamlarda daha hızlı üremektedir.
Ortamın temiz hava aldığından emin olduktan sonra cildinizin ve gözlerinizin bu kimyasal içerikli temizlik malzemelerinden korunmasını sağlamalısınız. Cilt, güçlü kimyasallarla temas ettiğinde kızarıklık, kaşıntı, kuruma ve yaralanma gibi sonuçlar oluşabilmektedir. Temizlik eldiveni ve ihtiyaca bağlı olarak koruyucu gözlük, temizlik sürecinizi destekleyecektir.
Çamaşır suyu, mikroorganizmaları öldürme gücüyle bilinen oldukça güçlü bir temizlik malzemesidir. Bu malzemeyi su ile karıştırarak biraz hafiflettikten sonra lekeli yüzeye uygulayabilirsiniz. Daha sonra bir temizlik fırçası yardımıyla küf lekesini çıkartmaya başlayabilirsiniz. Eğer fırça, lekenin çıkartılması için gerekli performansı göstermiyor ise, çamaşır suyunu yüzeye dökerek bir süre bekletin. Aynı işlemi tekrar uyguladığınızda lekenin kolayca yüzeyden ayrıldığını göreceksiniz. Temizlik sonrasında yüzeyi durulayarak çamaşır suyu kalmadığından emin olmanız önerilir.
Yorum Yap