Sevilen tadı ve etrafa sıçrama eğilimi ile bilinen nar, geride zorlu lekeler bırakan meyvelerden birisidir. Nar yerken elde leke bıraktığı gibi çevreye sıçrayarak istenmeyen eşyaları da kirletebilmektedir. Halılar, koltuklar, perdeler ve duvarlar bu meyvenin suyundan kaynaklanan kırmızımsı bir izle kalabilmektedir. Eğer nar lekesiyle karşılaşırsanız uygulayabileceğiniz farklı yöntemler ve takip edebileceğiniz adımlar bulunur. Hangi temizlik yöntemini tercih edeceğiniz narın leke bıraktığı yüzeyin türüne bağlı olarak değişebilmektedir.
Nar Lekesi Nasıl Geçer?
Ele bulaşan nar lekesinin nasıl geçirileceği, en sık sorulan sorulardan birisidir. Bu meyveyi yerken çevreye bulaşmaması için ekstra dikkatli olsanız bile elinizde izler kalabilmektedir. Lekenin oluştuğunu fark ettiğiniz anda elinizi yıkamak oldukça önemlidir. Soğuk su, narın geride bırakacağı yapışkan hissin gitmesine neden olur ve izin büyük bir kısmını çıkartır.
Nar lekesi oluştuğu anda fark etmezseniz veya hemen müdahale etmezseniz oluşan iz, sadece soğuk su ile yıkayarak çıkamayabilir. Durum böyleyse sade soda, kalan nar lekesinin çıkarılması için gerekli işlemi gerçekleştirecektir. Sodanın meyveli veya aromalı olması istenen etkiyi yaratmasını engelleyecektir. Bu nedenle sade olmasına özen göstermeniz önerilir. Sade sodayla elinizi yıkadığınızda kalan nar lekesi sorunsuz bir şekilde çıkacaktır.
Kıyafetler veya perde benzeri bir kumaşa sıçramış nar suyu için limon kolonyası veya limon suyu kullanabilirsiniz. Lekeli bölge limon içerikli bir sıvıyla ovalandığında nar lekesi kumaştan kolayca ayrılacaktır. Kumaşı temizlerken beyaz temiz ve yumuşak bir bez kullanırsanız olabilecek en ideal sonuçları elde edebilirsiniz. Daha sonrasında limon suyu veya kolonyasını temizlemek için suyla ıslatılmış bir bez kullanabilirsiniz. Perde veya kıyafetinizi kurumaya bırakarak temizlik işlemini tamamlayabilirsiniz.
Halıdan Nar Lekesi Nasıl Çıkar?
Halı üzerine sıçrayan nar suyu, diğerlerine oranla daha geç fark edilebilir. Kurumuş nar lekesini halıdan çıkartmak için ilk olarak yapılması gereken lekeli bölgenin ıslatılmasıdır. Böylelikle kurumuş lekenin yumuşaması sağlanır. Yumuşamış bir leke, halıdan çok daha kolay şekilde ayrılacaktır. Daha sonra yumuşayan lekeli yüzeye, su ve ağartıcı içermeyen bir deterjan yardımıyla uygulama yapılmaya başlanabilir. Seçtiğiniz deterjanın (bulaşık veya çamaşır) ağartıcı içermemesi oldukça önemlidir. Ağartıcı içerikli deterjanlar, halınızın doğal rengine zarar verecektir. Yanlış temizlik malzemesi seçimi, nar lekesinden daha büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Dairesel hareketlerle yavaşça ovalayarak halıdaki lekeli yüzey temizlenebilir. Temiz ıslak bir bez yardımıyla deterjan kalıntıları temizlendiğinde nar lekesinin çıktığını görebilirsiniz. Eğer geride neredeyse görünmez halde bir iz kalmış ise, limon suyu ve limon kolonyası yardımıyla lekenin üzerinden geçebilirsiniz. Limon içerikli sıvıyla yapacağınız temizlik sürecini yukarıda bahsedilen adımları uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz. Bu iki aşamalı temizlik, halınız üzerindeki tüm nar lekesinin çıkartılmasını sağlayacaktır. Az sayıda temizlik malzemesi ile gerçekleştirilebilen bu uygulamalar, sayılı dakikalar içerisinde işinizi tamamlamanıza olanak tanır.
Yorum Yap