Silikon, yaşam alanları içerisinde birçok noktada farklı amaçlar ile kullanılan malzemelerden birisidir. Kullanım süreci boyunca oluşabilecek kazaların silikonun geride gözle görülür lekeler bırakması ile sonuçlanabilir. Bu lekenin çıkartılması için kullanabileceğiniz farklı malzemeler bulunmaktadır. Hangi yöntemleri kullanacağınız kadar hangilerinden uzak durmanız gerektiği de önemlidir.
Silikon perde, cam, halı gibi yüzeylere bulaştıysa lekesi üzerine asla uygulamamanız gereken yöntemlerden birisi, sıcak su dökmektir. Genellikle lekelerin çıkartılmasına yardımcı olan bu yöntem, silikonda istenmeyen sonuçlar yaratmaktadır. Kurudukça katılaşan silikonun yumuşamasına ve daha geniş bir alana yayılarak leke bırakmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle silikon temizliği sırasında sıcak su ve ısı uygulamalarından uzak durulması oldukça önemlidir.
Silikon Elden Nasıl Çıkar?
Tadilat ve onarım işlemlerinde sıklıkla kullanılan kimyasal içerikli bu madde, ele kolayca bulaşabilmektedir. Ciltle temasında olabilecek en hızlı şekilde temizliğinin yapılması gerekmektedir. Kumaş ve cam yüzeylere silikon bulaştığında kaçınılması gereken yöntem, cilt üzerinde temizlikte oldukça işe yaramaktadır. Sıcak suda ellerinizi beklettiğinizde yumuşayan silikon, kolaylıkla çıkartılabilecek bir hale gelecektir. Parmaklarınız yardımıyla silikonu çıkartabileceğiniz gibi sert bir plastik yardımıyla da bunu gerçekleştirebilirsiniz. Seçtiğiniz plastiğiniz cildinize zarar verebilecek bir kısmının olmamasına özen göstermeniz önerilir.
Silikon Nasıl Temizlenir?
Silikon lekelerinin en çok karşılaşıldığı noktalardan birisi, cam yüzeyleridir. Pencereler ve aynalar gibi yüzeylerde kalan silikonların temizliği sırasında karşılaşılan en büyük risk ise, çizilmelerdir. Hem yüzeyde herhangi bir çizilme olmasını engellemek hem de tüm silikon kalıntılarından kurtulmak için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır.
Silikon, kimyasal içeriği sayesinde oldukça hızlı bir şekilde kurumaktadır. Lekenin cam yüzey üzerinde oluştuğunu fark ettiğiniz anda kurumaya başlamış olabilir. Tam kuruma ve yüzeye yapışma gerçekleşmeden önce ince bir nesne veya tırnak yardımıyla silikonun ucu kaldırılabilir. Bir ucu tamamıyla cam yüzeye yapışmamış silikonun daha sonra temizliğinin gerçekleştirilmesi oldukça kolay olacaktır. Bir köşesinden kolaylıkla tutulabilen silikon parçası, parçalanmadan kaldırılabilir ve cam yüzeyden çıkartılabilir.
Silikon tamamıyla kuruduysa veya bir parçasından tutularak çıkartmak mümkün değilse, sert plastik ince bir nesne kullanılması gerekir. İnce bir bıçak da aynı etkiyi yaratacak olsa da böyle bir nesnenin cam yüzeyi çizme ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle eski bir kredi kartı gibi bir plastik kullanılabilir. Camı çizmeden hafifçe kazıyarak silikon parçasını çıkarmaya başlayabilirsiniz. Sıçrayan silikon çıkartıldıktan sonra geride küçük parçaları veya lekeleri kalabilmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız ıslak mendil veya el sabunu dökülmüş bir bez yardımıyla cam yüzeyi ovalayarak çıkartabilirsiniz.
Farklı yüzeylerde uygulayabileceğiniz yöntemlerden bir diğeri ise, asetondur. Asetonun kimyasal yapısı, silikonun çıkartılmasına yardımcı olmaktadır. Ancak aseton uygulayacağınız yüzeyin bu kimyasal ile kötü tepkimeye girmediğinden emin olmanız oldukça önemlidir. Halı veya kıyafetler gibi kumaş parçaları, aseton uygulandığında renk akması gibi sorunlar oluşabilmektedir.
Yorum Yap