Kültürümüzde çay, önemli bir yer kaplar. Her yaştan ve işten birey için ortak bir keyiftir. Bu keyfe gölge düşürebilecek tek şey, bardağın devrilmesi veya daha farklı bir kaza sonucu çayın halıya dökülmesidir. Herkesin başına gelebilecek olan böyle bir kazayla karşılaşırsanız ilk anda hemen ıslanan yerin üzerine temiz bir bez ya da havlu peçete bastırarak çayın bir kısmını alabilirsiniz. Halınız kolay bir şekilde kaldırılıyorsa çay lekesinin oluştuğu yerin altına da bir bez yerleştirmeniz, halının çayı içine hapsetmesini önleyebilir.
Çay Lekesi Ne ile Çıkar?
Halı üzerinde kalan küçük bir çay lekesi gibi bölgesel kirler, estetik açıdan oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Halının tüm görüntüsünü bozabilir. Bu küçük leke, sürekli gözünüze batabilir ve sizi rahatsız edebilir. Oysa her yaşam alanında bulunan C vitamini deposu, yemeklerin vazgeçilmezi, limonla bu rahatsız edici durumdan kurtulabilirsiniz. Lekenin üzerine bolca limon sıktıktan sonra bir de limon kolonyası eklersiniz sadece beş- on dakika bekleyerek harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
Beş- on dakika sonrasında temiz ıslak bir bezle halıyı sildiğinizde leke azalarak kaybolur. Halı yüzeyini hızlı ve yıpratıcı hareketlerle silmemek oldukça önemlidir. Temizlik süreci boyunca yumuşak hareketlerle ve halının çay dökülmemiş kısmından lekeli kısmına doğru silmek daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Aksi takdirde leke dağılarak halının başka yerlerine de bulaşabilir.
Açık Renkli Halıda Çay Lekesi
Halınız çok açık renk ise çözümü, karbonat ve beyaz sirke yardımıyla elde edebilirsiniz.
- İlk olarak lekenin üzerini tamamen kapatacak şekilde karbonat serpin.
- Karbonatın üzerine beyaz sirke sıkın.
- Karbonatın sirke ile tamamen ıslanmasını sağlayın.
- Beyaz, temiz ve hafif ıslak bir bez yardımı ile halıyı silin.
- Silerken nazik dairesel hareketler kullanın.
Kurumuş Çay Lekesi Nasıl Çıkar?
Gündelik yaşamın yoğunluğu içerisinde bu tür kazalara anında müdahale edemeyebilirsiniz. Bu durumlarda çay lekelerini geçirmek daha zorlayıcı olur. Fakat kurumuş çay lekesini halıdan çıkartmak, imkânsız değildir.
Kurumuş çay lekelerini temizleyebilmek için ilk kullanacağınız unsur, yine mutfak malzemeleri arasındadır. Mısır nişastası, kurumuş lekeler için ideal bir tercihtir.
- Halınızın lekeli kısmını örtecek şekilde mısır nişastası ile kaplayın.
- Yukarıda bahsedilen limonla temizleme yönteminde olduğu gibi, beş- on dakika bekleyin.
- Nişastanın lekeli yer ile iyice temasını sağlayın ve halının ipliklerine derinlemesine işlediğinden emin olun.
- Bekleme süresinin sonunda elektrik süpürgesi yardımıyla nişastanın fazlasını halının üzerinden çektirerek işleme başlayın.
- Yarım kova suya ekleyeceğiniz bir miktar elma sirkesi ve rendelenmiş beyaz sabun, temizliğin kalan kısmında size yardımcı olacaktır.
- Oluşturduğunuz bu karışımla soğan veya patates filesini kullanarak halınızın nişastayla temas eden lekeli kısmını silin.
- Bu işlem basamağı sonrasında, çay lekesi ne kadar eski olursa olsun, halınızdan hızla uzaklaştığını göreceksiniz.
Böyle pratik yöntemler kullanarak halı üzerindeki çay lekenizden kendi çabalarınızla kurtulmak mümkündür. Bu temizlik işlemlerini gerçekleştirmek için zaman ve enerji gerekmektedir. Eğer yeterli zamanınız yoksa, kendinizi çaresiz hissetmeyin. Çünkü sizin yerinize bu temizlik işlemlerini gerçekleştiren profesyonel destek ekipleri mevcuttur. Zamanınızdan ve enerjinizden tasarruf etmenize yardımcı olabilirler. Gelişen teknoloji ile kavuştuğumuz son derece modern makineler sayesinde, halınız yıpranmadan tertemiz olur. Bu modern makineler sayesinde halınızın rengi, dokusu ve yumuşaklığı hiçbir zarar görmez. Sadece lekeler değil, halınızın içine hapsolan kirler ve tozlar da uzaklaştırılır. Size ise, sadece sevdiklerinizle birlikte çay saatlerinin ve temiz yaşam alanlarının keyfini sürmek kalır.
Yorum Yap