Halı yüzeylerinde küf oluşumunda rol oynayan birçok faktör bulunmaktadır. Eve günlük olarak girip çıkan insanlarla gelen kir ve zararlı mikroorganizmalar, bu küflerin oluşumundaki temel faktördür. Halı yüzeyinin veya halıya yakın bir yüzeyin nemli kalması, küfün oluşması için ideal faktörleri bir araya getirmektedir. Genel ev temizliğine ne kadar dikkat ediyor olsanız da halı üzerindeki bu istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Küf lekelerinin en çok görüldüğü noktalardan birisi, halıların gözlerden uzak kalan noktalarıdır. Koltuğun altında kalan halı kısmında, kitaplığın arkasına uzanan parçasında veya buzdolabının altına sıkıştırılmış bölümünde bu küfler oluşabilmektedir. Gündelik olarak göze çarpmayan bir bölüm olduğu için lekeler, ilk anda fark edilmemektedir. Bu durumda lekenin yayılması ve kokusunun artması ile sonuçlanmaktadır. Durum böyle ise, halı üzerinde oluşmuş küf lekelerinin giderilmesi için uygulayabileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır.
Halıdaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?
- Küf lekesine olabilecek en hızlı şekilde müdahale etmek, temizlik için oldukça önemlidir.
- Lekeyi fark ettiğiniz anda, halıyı hava alabileceği bir noktaya (balkon, bahçe, veranda vs.) taşımanız önerilir.
- Halınız taşınamayacak kadar büyükse veya yere bağlı ise, temizlik işlemleri kapalı alanda da uygulanabilir. Ancak bir seçim olanağınız varsa, havalandırma imkanının olduğu noktaya taşımanız oldukça önemlidir.
- İlk olarak elektrikli süpürge ile küf lekesinin üzerinden geçin. Bu işlem için şarjlı el süpürgeleri de kullanabilirsiniz.
- Lekeli yüzeyin süpürülmesi, küfün gevşemesine ve temizliğin daha kolay şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır.
- Küflü yüzey süpürüldükten sonra, süpürgenizin hanesini/ torbasını boşaltmanız önerilmektedir. Böylelikle kalan canlı küf parçalarının süpürge içerinde gelişmesi ve lekeyi oraya taşıması engellenmiş olur.
- Ilık su ve bulaşık deterjanını bir kapta karıştırın.
- Suyun ılık olmasına ve bulaşık deterjanının herhangi bir ağartıcı içermemesine özen gösterin.
- Sünger veya yumuşak bir bez yardımıyla halıyı bu karışımla silmeye başlayın.
- Belirli bir süre sonra lekenin halıdan ayrıldığını göreceksiniz.
- Temizlik tamamlandığında kuru bir bez ile ıslaklığını alın. Halı altına bir obje yerleştirerek yükseklik yaratabilirsiniz. Bu işlem, daha hızlı kurumasını sağlayacaktır.
Halıdaki Küf Kokusu Nasıl Çıkar?
- Leke çıkmasına rağmen kokusunun hala halıya işlemiş olduğunu görebilirsiniz.
- Böyle bir durumda temizlik adımlarını tekrar uygulayabilirsiniz.
- Eğer halınız dışarıya taşınabiliyorsa havalandırmanız, kokunun giderilmesi için en etkili yöntemdir.
- Sağlam ve yüksek bir noktaya halınızı asın.
- Astığınız nokta güneş görüyorsa kokunun giderilmesi daha hızlı gerçekleşecektir.
- Halınızın rengine bağlı olarak güneş altında bırakacağınız süreyi ayarlayabilirsiniz.
- Koyu renkli halıları sadece bir- iki saat havalandırmanız önerilir. Böylelikle renginin güneş altında atması önlenmiş olur.
- Daha açık renkli halılar üç- dört saat kadar havalandırılabilir.
Küf lekeleri de dahil olmak üzere, halı üzerine işlemiş tüm sorunlardan kurtulmanın kolay yollarından birisi, profesyonel yardım almaktır. Halı türüne ve karşılaşılan lekelere bağlı olarak temizlik malzemeleri kullanan profesyoneller, geride harika sonuçlar bırakmaktadır. Alanında uzman bireyler tarafından gerçekleştirilen halı yıkama işlemleri, her açıdan tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Halıdaki küfü kendiniz çıkartmaya çalışırken harcadığınız zamandan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Temizlik sürecinde uğraşırken harcadığınız enerjiden tasarruf etmenizi garantileyebilir. Profesyonel bir yardım alarak hem kokudan hem de lekelerden kurtulduğunuzdan emin olabilirsiniz.
Yorum Yap