Faydaları, lezzeti ve tatlı sohbetleri ile çay içmek, kültürümüzde vazgeçilmez bir yere sahip aktivitelerdendir. Akşamları ailecek toplanıldığında, sabah kahvaltılarında, öğle paydoslarında her beraber geçirilen bir zaman niteliğindedir. Ülkemizde neredeyse herkesin evinde bir çeşit çay bulunur. Bu sıcak içecek koyu rengi nedeniyle, döküldüğünde geride lekeler bırakmaktadır. Özellikle kış aylarında içilen çayların en çok leke bıraktığı nokta ise, halılardır.
Halıların serildiği günler, soğuk havaların kendini göstermeye başladığı zamanlardır. Bu nedenle çay tüketiminin arttığı bir andır. Havanın soğuk olduğu bir günde sıcacık bir çay içmenin keyfi, başka hiçbir yerde yoktur. İster evde ister işte çayınızı içiyor olun, ufak kazalar yaşanabilir. Böyle bir durumda döktüğünün çayın lekesi, sonsuza kadar halı üzerinde kalacak değildir. Farklı temizlik yöntemlerinden faydalanarak oluşan bu lekeyi yok edebilir, çay keyfinize devam edebilirsiniz.
Halıda Çay Lekesini Ne Çıkarır?
Çay lekesinin temizlik sürecine nasıl başlayacağınız bir temel unsura bağlı olarak değişir: lekenin kuru olup olmaması. Eğer leke kurumuş ise, ilk olarak yumuşatılması için belirli aşamaların uygulanması önerilir.
Maden suyu, halı üzerindeki kurumuş çay lekelerinde oldukça etkilidir. Halının ince aralarına derinlemesine işlemiş ve kurumuş çayı yumuşatır ve temizliğe hazır hale getirir. Halının lekeli bölgesine maden suyu dökerek 5 dakika bekleyin. Maden suyunun iç yapısı sayesinde halı üzerinde ufak köpürmeler görebilirsiniz. Bekleme süresi sonrasında temiz, nemli bir bezle maden suyunu silin. Silme sürecinde nazik dairesel el hareketleri kullanabilirsiniz. Böylelikle halının yumuşaklığına zarar vermeden temizlik sürecini yürütebilirsiniz. Maden suyunun, en iyi etkisini açık renkli halı yüzeyleri üzerinde gösterdiğini göz önünde bulundurun.
Halıda Yeni Çay Lekesi Nasıl Temizlenir?
Çay yeni döküldüyse ve temizlemek için zamanınız varsa hemen harekete geçmeniz önerilir. İlk olarak çayın fazla kısmını temiz bir bez veya peçete yardımıyla emdirerek alabilirsiniz. Böylelikle çay kurumadan veya halının derinlerine gitmeden gerekli önlemi almış olursunuz. Daha sonra beyaz sabun, bulaşık deterjanı veya ağartıcı içermeyen bir temizlik kimyasalı yardımıyla temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Halı üzerinde kullanacağınız malzemelerden çamaşır suyu temelli herhangi bir kimyasal olmadığından emin olmanız oldukça önemlidir. Eğer çamaşır suyu içeriği var ise, halı üzerindeki rengin aktığını ve bu temizlik malzemesinin de bir leke bıraktığını görebilirsiniz.
- Nemli bir beze, seçtiğiniz temizlik malzemesini (beyaz sabun, bulaşık deterjanı veya ağartıcı içermeyen bir temizlik kimyasalı) yedirerek köpürtün.
- Halının lekeli bölgesi sınırları içerisinde kalmaya özen göstererek silmeye başlayın.
- Eğer zamanında müdahale ederseniz, yeni oluşmuş bir çay lekesinin bu basit işlemle çıktığını görebilirsiniz.
- Halı üzerinde kalan sabun veya deterjanı temiz başka bir bez yardımıyla silerek alabilirsiniz.
- Halınızı kurumaya bırakın. Kuruma işlemi için kısa bir süreliğine güneşe çıkartabilirsiniz. Çay dökülen bölgenin güneş görmesi, çay lekesinin giderilmesi konusunda da yardımı olacaktır.
Yorum Yap