Rengarenk ojeler, harika görünümler ortaya seriyor olsa da ufak bir kazayla geride bıraktıkları iz asla istenmeyen bir sonuçtur. Ojenizi sürerken elinizin çarpması, çocukların koşarken ojeyi düşürmesi gibi birçok durum bu kazalara yol açabilmektedir.
Halıya dökülen ojenin miktarı, lekenin büyüklüğü ve ne kadar eski bir leke olduğu gibi detaylar, nasıl bir temizlik süreci izlemeniz gerektiğiniz değiştirmektedir. Lekeyi tespit ettikten sonra, kuruyup kurumadığını da öğrenerek temizlik sürecinizi bu bilgilere uygun şekilde başlatabilirsiniz.
Halıdan Oje Lekesini Ne Çıkarır?
Aseton, ojelerin çıkartılması için kullanılan en temel malzemelerden birisidir. Tırnaklara sürülen ojelerin çıkartılma zamanı geldiğinde bir pamuğa sıkılan aseton yardımıyla bu işlem kolayca gerçekleştirilmektedir. Asetonun güçlü ve etkili kimyasal yapısı, ojenin tırnaklardan ayrılması için gerekli etkiyi oluşturmaktadır.
Ojenizi, cam ve bunun gibi asetondan hiçbir şekilde etkilenmeyen bir yüzeye döktüğünüzde yapılacak işlem oldukça basittir. Bu kimyasaldan etkilenmeyen yüzeyler, ovalayarak ve silerek, aseton yardımıyla kolaylıkla çıkartılabilir. Aseton, yüzeye zarar vermeyeceği için uzun süre üstünde bekletmemek, fazla dökmemek veya yıpratıcı hareketlerde bulunmamak gibi dertler olmayacaktır. Ancak durum, halıların üzerindeki oje lekeleri olduğunda tamamıyla farklı bir strateji takip edilmesi gerekir. Çünkü uzun süreler boyunca, yıpratıcı bir şekilde asetonla muamele edildiğinde halının dokusu ve rengi zarar görecektir.
Yeni oluşmuş bir oje lekesinin halıdan çıkartılması sürecinde kullanılan ilk unsur, asetondur. Ancak bu güçlü kimyasalı halı üzerinde kullanırken dikkat edilmesi gereken temel noktalar vardır. İlk olarak, gereğinden fazla aseton dökülmemesine özen gösterilmelidir. Oje üzerinde etki göstermeyecek fazladan aseton, halı üzerinde daha önceden bahsedilen zararlı etkileri bırakacaktır. Oje lekesinin miktarı ve genişliği belirlenerek buna uygun miktarda aseton dökülmelidir.
İkinci olarak dikkat edilmesi gereken unsur, asetonun uzun süre halı üzerinde bekletilmemesidir. Temizlik sürecini hızlı ve pratik tutarak, aseton halıda kalıcı bir etki bırakmadan yüzeyden temizlenecektir. Son olarak dikkat edilmesi önerilen detay ise, leke çıkartılırken kullanılan malzemedir. Kâğıt havlu, asetonun emilmesi ve lekenin dairesel hareketler yardımıyla çıkartılması konusunda oldukça başarılı olacaktır. Temizliğin son adımı, plastik bir silgi ile lekeli yüzeyin üzerinden geçmektir.
Yere Dökülen Oje Nasıl Çıkar?
Dökülen ojeyi anında fark etmediyseniz veya temizlik sürecine hemen başlayamadıysanız takip etmeniz gereken temizlik süreci tamamıyla farklıdır. Halı üzerinde kurumuş bir oje lekesini çıkartmak için ilk olarak ihtiyaç duyacağınız malzeme, saç spreyidir. Halının üzerindeki lekeli bölgeyi tamamıyla kaplayacak şekilde saç spreyi uygulayın. Daha sonra sıvı sabun ve ılık suyu bir kapta köpürterek karıştırın. Bu karışımda ıslatılmış, temiz, yumuşak ve tercihen beyaz bir bez yardımıyla halıyı silin. Oje lekesi çıkana kadar aynı temizlik adımlarını uygulamaya devam edebilirsiniz. Bu işlemler, kurumuş bir lekenin halı üzerinden ayrılması için yeterli etkiyi oluşturacaktır.
Yorum Yap