Güzel kokuları ve ortamlara yumuşak bir ışık katmaları ile mumlar, sevilerek tercih edilen dekorasyon parçalarından birisidir. Oldukça güzel dekorasyon parçaları olmalarına rağmen, çeşitli kazaları ve leke risklerini de beraberinde getirmektedir. Mumu bir dekorasyon parçası olarak kullanan ve sürekli olarak mum yakan kişilerin eninde sonunda karşılaşacağı durumlardan birisi, mum lekelerdir.
Mum yandıkça geride akışkan bir sıvı bırakır. Bu sıvının kıyafetlere, halıya, koltuğa damlaması sonucunda hızla kurumaya başlar. Mum izinin eşyalar üzerinden pratik bir şekilde çıkartılması için dikkat etmeniz önerilen belli başlı unsurlar bulunur. Mum lekesi temizliği sırasında sizlerle paylaştığımız yöntemleri uygulayarak geride iz kalma riskinden kurtulabilirsiniz.
Halıdan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Halılar, mum lekesi ile en çok karşılaşılan noktalardan birisidir.
- Halıya mum damladığında, ilk aşamada uygulayabileceğiniz iki farklı yöntem vardır.
- Eğer temizlik için aceleniz yok ise, mumu kendi kendine kuruması ve sertleşmesi için bırakabilirsiniz.
- Eğer temizlik için aceleniz var ise, mumun donma sürecini hızlandırabilirsiniz.
- Mumun donmasını hızlandırmak için poşet dolu bir buzu uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde buzluktan alınmış bir yiyeceğin soğuk poşeti de aynı etkiyi oluşturacaktır.
- Soğuk yardımıyla mumun donma sürecini hızlandırırken, buzdan dolayı oluşan nemin mum ile temas etmemesine özen göstermeniz önerilir.
- Mum tamamıyla donduktan sonra, lekenin çıkartılması aşamasına geçilir.
- Halınızın tipine bağlı olarak bu aşamada kullandığınız araçlar değişiklik gösterebilir. Kör bir bıçak veya eski bir kredi kartı, mumun donmuş lekesinin halı yüzeyine zarar vermeden kazınmasına yardımcı olacaktır.
- Mumun dökülen parçası ayrıldıktan sonra geride nerdeyse hiç leke kalmayabilir veya mum lekesi ile karşılaşabilirsiniz. Eğer leke kalmadıysa, temizlik sürecinizi halının o bölgesini silerek tamamlayabilirsiniz.
- Eğer halı üzerinde leke kaldıysa, üzerine kâğıt bir havlu yerleştirmeniz gerekir.
- Ardından fön makinesi yardımıyla kâğıt havlu üzerine ısı uygulamanız ve havluyu bastırmanız önerilir.
- Bu işlem, halı üzerinde kalan tüm mumun kâğıt havluya geçmesini sağlayacaktır.
- Tüm leke çıktığında, halının normal temizliğinde kullandığınız malzemeler yardımıyla bölgesel olarak silebilirsiniz.
Mum Lekesi Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Fön makinesi kullanımıyla kalan lekenin çıkartılması oldukça etkili bir yöntem olmasına rağmen, cildin sıcaktan dolayı zarar görmesi riskini oluşturur. Bu nedenle fön makinesi kullanırken ciltle direkt ve yakın temasından kaçınılması önerilir.
- Mum döküldüğü anda çıkartmaya çalışmayın. Henüz sıcak ve akışkan olan mum lekesini çıkartmaya çalışmak, yarardan çok zarara neden olur. Mum daha fazla yayılabilir ve oluşturduğu leke büyüyebilir.
- Kalan lekenin büyüklüğüne bağlı olarak temizlik süreci sırasında kâğıt havlunun değiştirilmesi gerekebilir.
- Mum lekesinin halı, kumaş veya koltuk üzerinden kazınması sırasında, çok keskin aletler kullanmaktan kaçının. Ayrıca tırnağınızı da kullanmamaya özen gösterin. Bu tarz işlemler hem kendinize hem de lekeli yüzeye zarar vermenize neden olabilir.
Yukarıda, halı yüzeyi için paylaştığımız temizlik süreci aslında mum lekesinin bulunduğu tüm eşyalar üzerinde kullanılabilir. Mum lekesi ile karşılaştığınızda ilk olarak panik yapmamanız ve lekeden çok, lekenin kaynağı olan yanan muma dikkat etmeniz gerekir. Yanan mumun söndürülmesi ve yangın tehlikesinin ortadan kaldırılması, uygulanması gereken ilk işlem olmalıdır. Mum kuruyana kadar yapabileceğiniz bir işlem olmadığından temizliğin acelesi yoktur. Mum lekesinin çıkartılması ile kendiniz uğraşacak zamanınız yok ise profesyonel koltuk yıkama ve halı yıkama benzeri hizmetlerden de faydalanabilirsiniz.
Yorum Yap