Yağ lekesi, günlük hayatta en sık karşılaşılan ve en zor geçen problemlerden birisidir. Geride bıraktığı leke, sadece görünüm olarak değil, yapışkan bir his olarak da rahatsız edici sonuçlar yaratmaktadır. Yağ lekesiyle karşılaşmanıza neden olabilecek birçok durum vardır. Örneğin, mutfakta yapılan her işlemde kullanılan yağlar, bu kazalara neden olabilir. Sadece mutfakta değil, şoförlerin de araçlarında kullandıkları motor yağları bu lekeleri yaratabilmektedir.
Yağ lekesi en sık kıyafetlerde oluşmakla birlikte, başka eşyalara da bulaşabilmektedir. Koltuklarda, sandalyelerde, halılarda ve perdelerde bu akışkan sıvının lekeleri kalabilmektedir. İster direkt dökülüyor olsun ister elinizden bulaşıyor olsun geride bıraktığı iz, hijyen standartlarından uzak bir görünüm yaratır. Bu sık rastlanan leke karşısında ilk müdahaleyi doğru yapmak, başarılı temizlik için çok önemlidir.
Kıyafetteki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Eğitim hayatının geçmiş yıllarında öğretmenlerin kara tahtaya yazı yazarken kullandığı beyaz tebeşir, yağ lekelerine ilk müdahale için uygun bir seçimdir. Tebeşirin yüksek yağ emici özelliği vardır. Lekenin üzerine sürüldüğünde yağı kendisine çeker. Kıyafet üzerine bulaşmış yağ lekelerinin temizlenmesi konusunda tebeşir, oldukça başarılı olsa da her zaman bulabileceğiniz bir malzeme değildir. Eğer tebeşir temin edemiyorsanız, başka malzemelere de başvurabilirsiniz. Tuz veya şeker de yağ emici özellikleri sayesinde bu temizlik sürecinde tercih edilebilir. Un ve nişastanın da yağ emme gücü yüksektir.
- Temizlik sürecinin ilk adımı için kıyafet üzerine yağ emici gücü olan maddelerden (tuz, şeker, un, nişasta veya tebeşir) birini serpin.
- Lekenin içine iyice işlemesini sağlayın.
- Yağ ile kirlenmiş tüm bölgeye serpildiğinden emin olun.
- Beş on dakika bekleyin.
- Lekeli yüzeyi ılık su ile durulayın.
- Bulaşık deterjanı ve ılık suyu bir kapta karıştırın.
- Oluşturduğunuz bu karışım köpürdüğünde kıyafet üzerine uygulayın.
- Deterjanlı bu karışım ile sildikten sonra lekenin yok olduğunu göreceksiniz.
Kurumuş Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağ üzerine anında müdahale edilmediğinde daha kalıcı hale gelebilir. Leke kumaş üzerine derinlemesine işleyebilir ve temizlik sürecini zorlu bir duruma sokabilir. Kurumuş yağ lekesi ile karşılaştığınızda beyaz sabun yardımıyla bu lekeyi yumuşatabilirsiniz. Sabun ve su karışımını leke üzerine uygulayarak kurumuş yağın daha kolay temizlenebilir bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.
Yumuşattığınız bu yüzeye, leke üzerini kaplayacak şekilde toz şeker serpin. Şeker, partikül yapısı daha iri olan bir maddedir. Bu özelliği sayesinde yağı kumaştan uzaklaştıracak ve içine çekecektir. Lekeli yüzey 15-20 dakika kadar bu şekilde beklemelidir. Daha sonra lekeli yüzeyi durulayabilirsiniz. Eğer yağ lekesi olmuş eşyanız çamaşır makinesinde yıkanabilecek türde bir kumaşa sahip ise, temizlik süreci sonunda makinede yıkayabilirsiniz. Yıkama talimatına uygun sıcaklıkta ve programda makinenizde yıkadığınızda lekenin çıktığını göreceksiniz.
Yağ lekeli kumaş beyaz ise, temizlik sürecinde kullanmanız önerilen ek malzemeler bulunur. Bunlar arasında elma sirkesi, limon ve karbonat yer almaktadır. Lekeli yüzeye elma sirkesini döktükten sonra karbonata batırılmış limonu sıkarak 10 dakika bekleyin. Limonu sürterek karbonatın lekeli yüzey içerisine işlemesini sağlayın. Her işlem sonrasında olduğu gibi ılık su yardımıyla bu malzemeleri yüzeyden uzaklaştırın. Eğer yağ lekesi geçmemiş veya istenilen sonuçlar elde edilmemiş ise, bu işlemleri bir kez daha tekrarlayabilirsiniz. Leke uzaklaşınca beyaz kumaşın üzerinde kalan limon sarılığını çıkarmak için Arap sabunu kullanabilirsiniz. Arap sabunu ile müdahale edilmiş kumaşı beş on dakika bekletmeniz, sarılığı gidermek için yeterlidir. Bu temizlik adımlarını takip ederek tertemiz ve bembeyaz bir sonuca ulaşabilirsiniz.
Yağ lekesi olmuş eşyanız narin ve ince bir kumaşa sahip ise, yukarıda bahsedilen temizlik adımları yıpranmalara neden olabilir. Böyle bir durumda sadece bebek pudrası kullanımı yeterli etkiyi sağlayacaktır. Lekenin üzerine bebek pudrası dökerek bekleyin ve silkeleyerek pudrayı kumaştan uzaklaştırın. Bu işlemi uygulayarak yağın pudra ile birlikte kumaştan ayrılmasını sağlayabilirsiniz.
Tüm bu temizlik işlemleri ile yağ lekesinden kurtulmak mümkündür. Ancak bu işlemler, zaman ve emek gerektirmektedir. Bu nedenle tüm zamanı ve emeği temizlik işlemlerine adanmış olan bireylerden destek alabilirsiniz. Profesyonel destek sayesinde ulaşabileceğiniz sonuçlar ile kumaşlarınız yıpranmaz, renkleri solmaz, halılarınızın dokuları sertleşmez, koltuklarınız eskimez.
Yorum Yap