Çocukların yalnızca boş zaman geçirmek veya oyalanmak için değil, hayal dünyalarını desteklemek ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak için de son derece önemli olan oyuncaklar, gün içinde pek çok yere giren, pek çok yüzeye temas eden, bu nedenle hijyenine son derece dikkat edilmesi gereken objeler arasında yer almaktadır. Çocuklarının sağlığını düşünen aileler için farklı temizleme yöntemlerinden faydalanarak bu objelerin hijyenini sağlamak önemli bir görev olmakta, oyuncakların nasıl ve en önemlisi de ne sıklıkla temizlenmesi gerektiğine ilişkin ipuçları ise yazımızda yer almaktadır.
Oyuncaklar Ne Sıklıkla Temizlenir?
Oyuncakların ne kadar sıklıkla temizlenmeleri gerektiği aslında ne kadar sık kullanıldıklarına ve hangi ortamlara girdiklerine göre değişkenlik göstermekte, çocuklarını düşünen ailelere özellikle çocukların hasta olduğu dönemlerde oyuncakları sıklıkla sterilize etmeleri önerilmektedir.
Banyo oyuncakları gibi sert yüzeyli oyuncakları her ne kadar temizlemesi en kolay oyuncaklar olsa da nemli ortamlarda kalan bu oyuncakların küflenmemesi için en az haftada bir temizlenmesi uygun olmaktadır. Öte yandan peluş oyuncaklar da çamaşır makinesinde kolayca yıkanması ve yine gün ışığında hızlı kurumasıyla sıklıkla temizlenebilen objelerden olmakta, bu oyuncakları da ekstra bir kirlenme olmadıkça haftada bir yıkamak uygun olmaktadır.
Oyuncakları temizleyerek çocukları zararlı etmenlerden korumak isteseniz de doğru ürün seçiminin de en az temizleme sıklığı kadar önemli olduğunu unutmamalı, onlara kimyasal bileşenlerin zararlarından da korumalısınız. Bu nedenle oyuncakları yıkadığınız zaman makinede yumuşatıcı veya ağır kimyasal içeriğe sahip deterjan gibi çocukların solunum yollarını etkileyebilecek olan ürünler kullanmaktan kaçınmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Elektronik oyuncaklar diğer oyuncaklardan farklı olarak suya maruz kalamadığı için yalnızca silinerek temizlenebilmekte, bu nedenle bu oyuncakların düzenli olarak tozunun alınması, haftada en az bir defa nemli bezle silinmesi gerekmektedir.
Çocukların en çok sevdiği ve en sık kullandığı oyuncaklar aslında en çok dikkat edilmesi gerekenler olmakta, bu oyuncakların onlara ne kadar çok eşlik ettiğini düşünerek minimum iki günde bir temizlenmelerini sağlamalısınız.
Oyuncaklar Nasıl Temizlenir?
Oyuncakları düzenli aralıklarla temizlemeniz kadar onları orijinalliklerine zarar vermeden ve aynı zamanda hijyenik kılacak şekilde temizlemek için ne yapmanız gerektiğini de bilmeniz gerekir. Örneğin peluş oyuncakları çamaşır makinesi içerisinde son derece hızlı, rahat ve kolay temizlemeniz mümkün olsa da keten kumaştan bir bez veya kese içerisinde yıkanan oyuncakların ömrünün uzadığını ve diğer giysileri tüylendirmediğini bilmek de önemli bir ipucu olabilmektedir. Söz konusu makinede temizlenemeyen oyuncaklar olduğundaysa toz bezini karbonatlı su gibi dezenfektan etkisi olan sularla ıslatmak ideal bir seçenek olmakta, böylece görünür kirler gibi görünmeyen bakterilerin de arındırılması mümkün olmaktadır.
Çocukların oyuncaklarını çamura düşmesi, yiyecek lekesi olması, boya kalemiyle çizilmesi ya da yere değmesi gibi istemediğiniz ve beklemediğiniz durumlarda yeniden temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız. Gün boyu onlara en eğlenceli saatlerinde eşlik eden oyuncaklarının her zaman temiz olmaları gerekirken, doğru yöntemlerle son derece hızlı şekilde miniklerin sağlıklarını koruyabileceğinizi aklınızdan çıkarmamalısınız.
Yorum Yap